ßßß Cookit - przepis na Czarci placek

Czarci placek

nazwa

Wykonanie

PDF
Czarci placek, szatańskie jadło czy placek po węgiersku. To jedno i to samo danie. Gruby placek ziemniaczany z ostrym gulaszem po węgiersku. Oto przepis jak zrobić taką pyszność.
Składniki:
kilogram ziemniaków
2 duże i jedna mała cebule
2 jajka
pół szklanki mąki
duża papryka czerwona
pół kg wołowiny gulaszowej
nieduża papryczka chili (lub pół łyżeczki chili w proszku)
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
szklanka bulionu wołowego
2 ząbki czosnku
majeranek
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na 2 - 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości (co najmniej godzinę).
2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju i wrzucamy do wołowiny. Dusimy do miękkości warzyw i mięsa.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Gulasz powinien wyjść pikantny i odrobinę palący. Gulasz zaciągamy zasmażką z łyżki mąki by zagęścić sos.
4. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce razem z małą cebulą i odsączamy. Dodajemy jajka, odrobinę soli, pieprzu oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i smażymy duże placki na całą patelnię.
5. Gulasz podajemy na gorąco na plackach ziemniaczanych. Polecam podawać z zimnym mlekiem, które łagodzi pieczenie.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/12/czarci-placek.html