PDFCzarci placek, szatańskie jadło czy placek po węgiersku. To jedno i to samo danie. Gruby placek ziemniaczany z ostrym gulaszem po węgiersku. Oto przepis jak zrobić taką pyszność.Składniki:kilogram ziemniaków2 duże i jedna mała cebule2 jajkapół szklanki mąkiduża papryka czerwonapół kg wołowiny gulaszowejnieduża papryczka chili (lub pół łyżeczki chili w proszku)2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprzszklanka bulionu wołowego2 ząbki czosnkumajeranekPrzygotowanie:1. Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na 2 - 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości (co najmniej godzinę).2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju i wrzucamy do wołowiny. Dusimy do miękkości warzyw i mięsa.3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Gulasz powinien wyjść pikantny i odrobinę palący. Gulasz zaciągamy zasmażką z łyżki mąki by zagęścić sos.4. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce razem z małą cebulą i odsączamy. Dodajemy jajka, odrobinę soli, pieprzu oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i smażymy duże placki na całą patelnię.5. Gulasz podajemy na gorąco na plackach ziemniaczanych. Polecam podawać z zimnym mlekiem, które łagodzi pieczenie.Smacznego!!!PDF