Wykonanie
Witajcie 19 wrzesnia, czyli w pierwszym dniu Oktoberfest w Monachium. Dzis mozna tam bylo zoabaczyc takie obrazki:
(zrodlo zdjec)Natomiast, ja jak co roku w tym czasie probuje wam przyblizyc nieco kuchnie z tego regioniu, ktory stal sie moim domem.Tym razem zapraszam na bawarskie sniadanie, czyli Radiesdip-
serek twarogowy z
rzodkiewkami,
szczypiorkiem i
ziolami. Proste i pyszne.
Dla 4 osob:100 g
rzodkiewek lub bialej rzodkwi1/4 preeczka
szczypiorku1/4 peczka
pietruszki250 g
serka twarogowego2 lyzki
oleju slonecznikowegoszczypta
soli ziolowejszczypta granulowanego
czosnkuszczypta
bialego pieprzusol
Rzodkiewki drobno posiekac, kilka plasterkow odlozyc do dekoracji. Posypac
sola, wymieszac i odstawic na 15 minut, az puszcza sok.
Szczypiorek i
pietruszke drobno posiekac.
Twarozek wymieszac z
olejem, dodac
ziola, naastepnie odlac
wode z
rzodkiewek i
rzodkiewki wymieszac z
twarozkiem. Doprawic do smaku
sola ziolowa,
czosnkiem i
bialym pieprzem. Przelozyc do miseczki ozdbiajac
rzodkiewka,
szczypiorkiem i
pietruszka.Przepis z: "Lisa. Wohnen & dekorieren"