ßßß
Ten obiad smakował nam bardzo. Kopytka o smaku curry są wybitne,mięciutkie ,lekko pikantne i żółciutkie. W duecie z gulaszem i sosikiem o wyczuwalnej nucie wina smakują wybornie. Śmiem twierdzić,że taki zestaw doskonale sprawdzi się na proszonym obiedzie lub uroczystej kolacji. Kluski zrobiłam wedle swojej receptury, a i gulasz to mój przepis. Uważam,że gotowanie sprawia o tyle większą przyjemność o ile nie trzymamy się sztywno przepisu, a zaczynamy eksperymentować z nowymi smakamiKOPYTKAziemniaki ilość potrzebna dla 3 osób ( u mnie kilogram )mąka pszennamąka ziemniaczanaprzyprawa curryZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry - 1 łyżka . Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy za pomocą praski lub po prostu mielimy. Masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. 1\4 masy wyjmujemy i odkładamy,a pustą ćwiartkę wypełniamy mąką pszenną ze sporą garścią mąki ziemniaczanej. Dosypujemy łyżeczkę curry ,dorzucamy odłożoną część i zagniatamy szybko ciasto. W międzyczasie gotujemy w sporym garnku wodę do ugotowania klusek,którą solimy dopiero gdy zawrze. Z masy toczymy wałeczki i tniemy ukośne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną. OdcedzamyGULASZ80 dag ładnej wieprzowinyduża marchew2 cebule4 ząbki czosnkułyżka koncentratu pomidorowegołyżka ostrej musztardyszklanka czerwonego wytrawnego wina2 szklanki bulionu warzywnego2 łyżki mąkisól, pieprzszczypta ziół prowansalskich1\2 pęczka posiekanej natki pietruszkioliwa do smażeniaCebule i marchew kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy marchew z cebulą ,gdy się zeszklą dodajemy czosnek . Mięso pokrojone w spore kawałki obtaczamy w mące i dorzucamy do warzyw. Smażymy tak długo aż wyraźnie zbrązowieje. Dopiero teraz solimy i pieprzymy. Podlewamy winem i zagotowujemy mieszając i jednocześnie odrywając cały smak z dna rondla,dodajemy bulion i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy ziołami,koncentratem i musztardą.Ponownie zagotowujemy. Wsypujemy natkę.MOJE RADYziemniaki solimy dopiero gdy woda w nich się zagotujepamiętajcie,że curry jest bardzo zdecydowane w smaku więc z tą solą ostrożnieprzygotowanie kopytek przypomina produkcję klusek ślaskich lecz tu przewagę ma mąka pszennadodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że kluseczki się nie rozpadnąkopytka nie powinny leżeć, trzeba je natychmiast ugotowaćnadmiar klusek można zamrozić lecz najpierw polecam zaparzyć je we wrzątku,ostudzić i zamrozić na tacy,dopiero wtedy przekładać do woreczków jak widzicie nie dodaję jajka do klusek,uważam je za zbędnedo gulaszu polecam wina z południowej afryki są obłędnie dobre kulinarniepamiętajcie,że wina do gotowania też nie mogą być zbyt tanie, to ma być wino nie kwachkto nie lubi wina może dodać sam bulionzamiast natki może być również kolendra w moim przepisie użyłam musztardy sarepskiej