Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej.Polecam Tarta z brzoskwiniami!SKŁADNIKI:NA CIASTO:200 g mąki pszennej1 jajo dużełyżka jogurtu100 g masłałyżeczka proszku do pieczenia60 g cukru brązowegoCiasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Ponadto:- brzoskwinie polskie (9-7 sztuk)- 1/2 serka mascarpone- laska wanilii- 2 białka- 3 łyżki mleka- cukier brązowy max. 2-3 łyżkiBrzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel na ósemki.Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem.Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii.Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni C.Pod koniec można włączyć termoobieg żeby ciasto troszkę przyrumienić, w zależności od piekarnika.Polecam!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku!Więcej zdjęć na Instagramie Smyk_W_Kuchni ;-))))