Wykonanie
Mam słabość do kajmaku (z resztą nie tylko), dlatego też często wykorzystuje go do przygotowywania deserów. Jest to jednak produkt, którego używam raczej w sezonie jesienno-zimowym, chyba że mam gości czekających na takie wypieki. Dziś przygotowałam przepis naBabeczki kajmakowe – przepis:200 g
mąki pszennej80 g
cukru120 ml
mleka50 g kajmaku80 g
masła2
jajka1 łyżka
proszku do pieczenia70 g kajmaku (na krem do ozdoby)120 g
mascarpone (na krem do ozdoby)
Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego
jajka, kajmak oraz
mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
cukier,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Rozlewamy ciasto do foremek z papilotkami po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Kajmak ucieramy z
mascarpone na gładką masę. Po ostudzeniu ozdabiamy przy pomocy szprycy kremem kajmakowym.