Wykonanie
Pancakes to puszyste naleśniki w stylu amerykańskim. Tym różnią się od europejskich, że ciasto zawiera dodatek środka spulchniającego -
proszku do pieczenia bądź
sody. Robiłam je już z różnych przepisów, z tego są najsmaczniejsze. Przepis rewelacyjnego z bloga Foodwishes.
1
jajko1 łyżka
cukru2 łyżki
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąki pszennejok. 1 szklanka
mlekaMasło rozpuścić w rondelku. Ostudzić.
Jajko zmiksować z
cukrem oraz
masłem na puszystą masę. Dodać
mleko, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być bardzo gęste.Na patelni do naleśników smażymy okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron.Podajemy z
syropem klonowym,
miodem,
konfiturami,
twarożkiem - wg uznania.
Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależy czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku. Ponieważ zazwyczaj podaje się je ze słodkimi dodatkami, ja osobiście wolę, by same placuszki nie były słodkie.