Wykonanie
Wiele przepisów wypróbowałam na pancakes. Wszystkie z marnym skutkiem, aż do dziś. Na blogu Moje Wypieki znalazłam przepis idealny. Efekt: puszyste, nie za słodkie a do tego bardzo proste w wykonaniu. Polecam.
SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1,5 szklanki
mleka75 g rozpuszczonego
masła3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruszczypta
soliSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej lub
mleko i
masło przed użyciem lekko podgrzać.WYKONANIE:
Mąkę przesiać i połączyć z
proszkiem do pieczenia cukrem i
solą.W osobnej misce roztrzepać
jajka z
mlekiem i roztopionym
masłem.Mokrą mieszankę wlać do suchej i wszystko wymieszać. Najlepiej za pomocą trzepaczki lub tzw. rózgi.Smażyć na suchej patelni (najlepiej teflonowej), na złoty kolor z dwóch stron.
Ja pancakes smażyłam na małej patelni pojedynczo. Wielkość ok 11 cm.Z podanej porcji wyszło 15 placuszków.Najlepiej smakują z
owocami polane
syropem klonowym ( u mnie
syrop palmowy), z nutellą lub z
cukrem pudrem.Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.