Wykonanie
To, że staram się, żeby moje przepisy były odrobinę ,,zdrowsze'' niż standardowe wersje nie oznacza, że brakuje im czegokolwiek w porównaniu do oryginału. Jeśli mam ochotę na puszyste, lekkie jak chmurka naleśniki amerykańskie oblane
syropem to nie zadowolą mnie zdrowe, opadnięte i smutne placki owsiane słodzone
stewią, bez grama tłuszczu. Możecie mi wierzyć, że te pancakes są tak pyszne jak ich bardziej kaloryczni bracia.To danie wyjątkowo nie będzie miało 500 kcal (jakie 500 kcal? o co chodzi?), a to tylko dlatego, że podaję przepis podstawowy. W ramach tej stówki możecie sobie do nich dodać czego dusza zapragnie,
owoców,
sosów,
syropu klonowego czy
miodu.►
masło [5 g / łyżeczka]►
jajko [1 sztuka]►
białko [z 1
jajka]►
jogurt naturalny [100 g]►
mąka pszenna typ 500 [25 g]►
mąka pszenna pełnoziarnista [25 g]►
cukier brązowy [5 g / łyżeczka]►
soda oczyszczona [1/3 łyżeczki]►
proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]Roztopione i ostudzone
masło zmieszać z
jajkiem,
białkiem i
jogurtem.Wymieszać
mąkę z
sodą oczyszczoną,
proszkiem do pieczenia i
cukrem.Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać na gładką, jednorodną masę.Smażyć na suchej patelni aż do złotego koloru.