Wykonanie
Jest pysznie!Sezon w pełni,
śliwek do wyboru do koloru, ciemnofioletowe, szaro-fioletowe, żółte,
pomarańczowe. Uwielbiam ten czas, i ten smak!Zapraszam!
SKŁADNIKI:NA CIASTO KRUCHE:- 200 g
mąki pszennej- 100 g
masła- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajo- 50 g
cukru- kilka kropel
soku z cytryny- płaska łyżka
jogurtu-
mąką do podsypywaniaCiasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut.
NA MASĘ:-
śliwki węgierki około 1 kilograma
Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki.- 2
jaja- 1
białko- 100 ml
mleka-
serek mascarpone- 4 czubate łyżki
cukruZ w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę.Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki
śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę.Ja piekłam w temp 165 stopni C.
Wyciągamy z pieca, studzimy całkowicie.Smacznego!
Zapraszam na mój profil na instagramie!Smyk_W_Kuchni!