Wykonanie
Bezglutenowe obiady nie są moją specjalnością, dlatego kiedy udaje mi się umiejętnie wymiksować gluten z tradycyjnych dań, chwalę się i wypinam pierś. Tym bardziej, że zrobiłam cały obiad w kilka chwil plus czas pieczenia.Składniki na 14 roladek:1 żółta
cukinia, średnia1 zielona
cukinia, średnia14 plastrów
boczku, parzonego (kupiłam w Lidlu)opakowanie
sera Manchego (z Lidla), startego na drobnej tarce2
cebule, w kostkę4
malinowe pomidory, bez skóry, w gruba kostkę1 łyżka suszonych
ziół balkonowych, roztartych w moździerzu ( u mnie
rozmaryn,
tymianek,
majeranek,
oregano,
mięta i
szałwia)kieliszek
czerwonego wina (dla dzieci
bulionu lub
wody)świeżo mielony
pieprzBeszamel:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejmleko (około 2 szklanki)reszta
sera manchegopół łyżeczki
gałki muszkatołowejsól (dla dzieci pominąć)
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i zeszklić
cebulę. Wlać
wino (
bulion) i chwilę dusić. Dodać
pomidory,
zioła i dusić, aż odparuje większość
wody. Doprawić
pieprzem (można jeszcze
solą, ale trzeba pamiętać, że roladki zawierają
boczek, który jest już słony). Gotowy sos przekładamy do małych naczynek do zapiekania lub jednego większego.Z każdej
cukinii skrawamy długie paski obieraczką do warzyw, po 7 sztuk z każdego koloru. Na każdym pasku układamy plaster
boczku, sypiemy grubo
ser i zwijamy w rulon. Przekrawamy w środku i układamy, przeciętą stroną, do góry. Dla ładniejszego efektu układamy na zmianę raz żółtą raz zieloną
cukinię. W rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy, stopniowo, zimne
mleko i czekamy, aż sos zgęstnieje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Doprawiamy gałką,
solą (dla dzieci pominąć) i zalać roladki. Piec 40 minut w rozgrzanym do 180 stopniach.