Wykonanie
Sezon
cukiniowy uważam za otwarty. Inauguracja zbiorów
cukiniowych już za nami, a pierwsze wyczekiwane okazy zjedliśmy w
sałatce na surowo. Jeśli jeszcze nie probowałaś, polecam przepis, tutaj: klik . Była już
cukinia grillowana. Dzisiaj zapiekanka z
cukinii, gnocchi i
pomidorów - to nasz domowy hit na lato od wielu już lat. Smakowitości dodają jej świeże
zioła :
oregano i
majeranek lub
tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka
jadłam. Bardzo polecam.Składniki na 3 porcje:
2
cukinie zielone2-3
pomidory400-500 g gnocchi (u mnie kupne)80-100 g żółtego topliwego
sera np.gouda lub
parmezan1 łyżka
masłasól,
pieprzSkładniki na
sos beszamelowy:250 ml
mleka1 łyżka
mąki1 łyżka
masłamała
cebula2 ząbki
czosnkukilka gałązek
oregano (może być suszony)gałązka
majeranku (może być suszony)gałka muszkatałowa
bialy pieprzsólWykonanie:
Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni kilka minut, aby odrobinę zmiękła.Kluseczki ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy masz ochotę sama zrobić gnocchi przepis znajdziesz tutaj: klikPrzygotować
sos beszamelowy. Pokrojoną
cebulę w drobną kostkę i
czosnek zeszklić na 1 łyżce
masła. Dodać 1 łyżkę
mąki. Wymieszać dokładnie. Dolewać zimne
mleko cały czas mieszając sos rózgą. Zagotować. Dodać
przyprawy -
sól,
pieprz,
gałkę muszkatałową i posiekane
zioła.Na dno naczynia do zapiekanek wyłożyć podduszoną
cukinię. Posolić. Na
cukinię wyłożyć kluseczki gnocchi. Na kluseczkach poukładać pokrojone w grube plastry
pomidory. Całość zalać przygotowanym sosem. Na końcu posypać startym
żółtym serem lub
parmezanemWstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C.Zapiekać około 20-30 minut. Gdy
ser się zrumieni zapiekanka jest gotowa. Życzę smacznego!