ßßß Cookit - przepis na Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi

Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi

nazwa

Wykonanie

Sezon cukiniowy uważam za otwarty. Inauguracja zbiorów cukiniowych już za nami, a pierwsze wyczekiwane okazy zjedliśmy w sałatce na surowo. Jeśli jeszcze nie probowałaś, polecam przepis, tutaj: klik . Była już cukinia grillowana. Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów - to nasz domowy hit na lato od wielu już lat. Smakowitości dodają jej świeże zioła : oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadłam. Bardzo polecam.
Składniki na 3 porcje:
2 cukinie zielone
2-3 pomidory
400-500 g gnocchi (u mnie kupne)
80-100 g żółtego topliwego sera np.gouda lub parmezan
1 łyżka masła
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
250 ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano (może być suszony)
gałązka majeranku (może być suszony)
gałka muszkatałowa
bialy pieprz
sól
Wykonanie:
Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni kilka minut, aby odrobinę zmiękła.
Kluseczki ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy masz ochotę sama zrobić gnocchi przepis znajdziesz tutaj: klik
Przygotować sos beszamelowy. Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i czosnek zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać 1 łyżkę mąki. Wymieszać dokładnie. Dolewać zimne mleko cały czas mieszając sos rózgą. Zagotować. Dodać przyprawy - sól, pieprz, gałkę muszkatałową i posiekane zioła.
Na dno naczynia do zapiekanek wyłożyć podduszoną cukinię. Posolić. Na cukinię wyłożyć kluseczki gnocchi. Na kluseczkach poukładać pokrojone w grube plastry pomidory. Całość zalać przygotowanym sosem. Na końcu posypać startym żółtym serem lub parmezanem
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C.
Zapiekać około 20-30 minut. Gdy ser się zrumieni zapiekanka jest gotowa. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/07/zapiekanka-z-cukiniipomidorow-i-gnocchi.html