ßßß Cookit - przepis na Gnocchi zapiekane z pomidorami

Gnocchi zapiekane z pomidorami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
mąka 0,75 szklanek
oliwa według uznania
jajka 1 sztuk
pomidory 4 sztuk
cebula 1 sztuk
parmezan 150 gramów
masło 4 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
szałwia 3 gałązki
rozmartyn 3 gałązki
majeranek 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Gnocchi: oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli oraz majeranek i zagnieść. z masy uformować wałki grubości 2 cm, pokroić je na kawałki i lekko spłaszczyć. wkładać partiami do osolonego wrzątku z łyżka oliwy, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Oczyszczony, rozdrobniony ząbek czosnku wymieszać z łyżką masła i posmarować naczynie żaroodporne.
Sparzone pomidory, obrać ze skórki i pokroić. Pozostały oczyszczony czosnek oraz cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać pomidory, zioła. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić 10 minut.
Do naczynia zaroodpornego włożyć gnocchi, posypac wiórkami z reszty masła i startym parmezanem. Zapiekac 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem można udekorować danie świeżymi ziołami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11640/Gnocchi-zapiekane-z-pomidorami