Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
mąka 0,75 szklanek
oliwa według uznania
jajka 1 sztuk
pomidory 4 sztuk
cebula 1 sztuk
parmezan 150 gramów
masło 4 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
szałwia 3 gałązki
rozmartyn 3 gałązki
majeranek 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Gnocchi: oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Dodać
jajko,
mąkę, szczyptę
soli oraz
majeranek i zagnieść. z masy uformować wałki grubości 2 cm, pokroić je na kawałki i lekko spłaszczyć. wkładać partiami do osolonego wrzątku z łyżka
oliwy, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.Oczyszczony, rozdrobniony ząbek
czosnku wymieszać z łyżką
masła i posmarować naczynie żaroodporne.Sparzone
pomidory, obrać ze skórki i pokroić. Pozostały oczyszczony
czosnek oraz
cebulę posiekać i zeszklić na łyżce
masła, dodać
pomidory,
zioła. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i dusić 10 minut.Do naczynia zaroodpornego włożyć gnocchi, posypac wiórkami z reszty
masła i startym
parmezanem. Zapiekac 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem można udekorować danie świeżymi
ziołami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: