Wykonanie
Zachęcam Was , by spróbować w ten sposób przygotować placki . Sposób ich starcia i dodatki całkiem zmieniają smak potrawy. Placek jest chrupiący, konkretny, ażurowy ;)
Składniki ( na 1 osobę ) :1 duży
ziemniak1 mała
cebulka szalotka1 suszony
pomidor ( u mnie nie z zalewy,a faktycznie suchy )5-6 posiekanych listków świeżego
rozmarynu1 płaska łyżeczka
mąkiszczypta
soli ( uwaga, słony
pomidor)
pieprzszczypta
majerankuNie dodałam
jajka !Przygotowanie :
Cebulkę kroję w cienkie piórka,
pomidora w długie paseczki, a
ziemniaka staram się zetrzeć na jak najdłuższe wąsy ;) Mieszam razem w palcach, dodając
mąkę ,
zioła ,
sól i
pieprz. Wykładam na patelnię z gorącym
olejem i smażę w każdej strony ok. 2 minut. Podałam z
rzeżuchą i
marynowaną cebulką, która podkreśliła pięknie smak.Przepis autorski.