Wykonanie
Obłęd! Tak strasznie żałuję, że nie da się oddać smaku tego ciasta na zdjęciach. Jest po prostu przepyszne. Do tego banalnie proste do zrobienia. Jak dla mnie ideał.Postanowiłam nieco dopieścić
biszkopty i dodałam do ciasta
kardamon.
Kardamon, to jedna z najdroższych (zaraz po
szafranie i
wanilii) przypraw.Posiada właściwości lecznicze (pomaga przyspieszyć przemianę materii, ma zbawienny wpływ na
drogi oddechowe, łagodzi zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego) i jest jednym z najlepszych afrodyzjaków.Do nabycia oczywiście w sklepie SKWORCU w bardzo przystępnej cenie.Składniki:
biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
mąki pszennej typ 4501 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki strąków
kardamonuwarstwa
cytrynowo-gruszkowa5 dużych
gruszeksok i zest z jednej
cytryny2 łyżki
cukru2
galaretki cytrynowe250 ml
wodyponcz
cytrynowy1/2 szklanki
wody1 łyżka
cukrusok z 1
cytryny5 łyżek
spirytusukrem1
serek mascarpone1 szklanka
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudruPieczemy
biszkoptowe blaty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z
proszkiem do pieczenia,
mąkę pszenną i
kardamon (wcześniej wyłuskany i utarty w moździerzu). Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 180*C około 30-40 minut. Zostawiamy go w skręconym piekarniku, by wystygł całkowicie. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.Przygotowujemy poncz.W gorącej wodzie rozpuszczamy
cukier. Do lekko przestudzonego
syropu dodajemy
spirytus i
sok z cytryny. Gotowym ponczem nasączamy blaty
biszkoptowe.Przygotowujemy warstwę
owocową.Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
gruszki kroimy w grubą kostkę.
Owoce umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do nich sok i
skórkę z cytryny. Mieszamy je, by nie ściemniały. Wsypujemy
cukier i cały czas mieszając prażymy
gruszki około 10 minut. Ściągamy naczynie z ognia.
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej
wody. Wlewamy je do
gruszek. Całość odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce wykładamy na
biszkoptowy blat. Przykrywamy je drugim
biszkoptem.Przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
serek mascarpone. Łączymy składniki. Gotowym kremem dekorujemy ciasto i odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Przepis powstał we współpracy z firmą SKWORCU .