Wykonanie
Delikatny, orzeźwiający tort z
gruszką. Polecam na weekend!
Składniki na
biszkopt (forma średnicy 20 cm)4
jajka klasy L w temperaturze pokojowej¾ szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:250 ml
śmietany kremówki 30-36 %250 g
serka mascarponekilka łyżek
cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:3 średnie
gruszki1 szklanka
wody1 łyżka golden
syropu lub
miodu1 łyżka
whiskysok z 1/2
cytryny½
gorzkiej czekolady 70%Wykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy 1 szklanka
wodą, a następnie dodajemy golden
syrop i
wisky. Gotujemy do miękkość. Ugotowane
owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostka (ok. 0,5 cm)KremDo wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Ścinamy wybrzuszenie, które posłuży nam do dekoracji
boków tortu (ścinki rozkruszamy i wstawiamy na kilka minut do piekarnika (temp. 120 st. C, aby się podsuszyły). Blat układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny smarujemy kremem rozkładamy połowę
gruszek i ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy z drugim blatem. Wierzch i boki
tortu cienko smarujemy
śmietankowym kremem. Boki
tortu posypujemy rozkruszonym i
ciastem, na wierzch ścieramy
czekoladę, (aby uzyskać malutkie ruloniki możecie ścierać
czekoladę za pomocą obieraczki do warzyw).Smacznego!