Wykonanie
Czekoladowe blaty
biszkoptowego ciast nasączone
syropem z
pigwy, który to powstał podczas robienia
marmolady pigwowej … przełożone
krem czekoladowym na bazie
bitej śmietany i
serka mascarpone … całość uwieńczona słodkimi
figami! Prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny … torcik idealny do
kawy na weekend!
Składniki na
biszkopt (forma średnicy 20 cm)4
jajka klasy L w temperaturze pokojowej¾ szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:500 ml
śmietany kremówki 36 %250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru (do smaku)2 łyżki
kakaoDodatkowo:
Syrop z
pigwy do skropienia blatów ciasta (można zastąpić
sokiem z cytryny)3-4
figiWykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem czekoladowyDo wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany, gdy
śmietana się ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone i
kakao. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.Wystudzony
biszkopt kroimy na dwa równe krążki. Blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy
syropem z
pigwy następnie wyciskam rozety kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch
tortu przyozdabiamy kremem oraz
figami, ewentualnie posypujemy ciemny
kakao.Smacznego!