Wykonanie
Kostka puszystego
biszkoptowego ciasta przełożonego delikatnym
śmietanowym kremem, uwieńczona
kakao i słodkim czerwonym
serce. Idealny dodatek do
kawy podczas walentynkowych spotkań …
Składniki:5
jajek (w temperaturze pokojowej)½ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżki
kakao2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octuSkładniki na krem:500 ml
śmietany kremówki 36 %250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1
czerwona galaretka1 łyżka
kakao do posypania
sok z cytryny do skropienia ciastaWykonanie:
BiszkoptDo mniejszej miski przesiewamy
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy moc miksera i stopniowo dodajemy suche składniki,
olej i
ocet. Staramy się nie miksować za długo, aby masa zbytnio nie opadła.Puszystą masę przekładamy do formy (średnicy 25x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C. Upieczony
biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do czasu, aż lekko stężeje.Krem z
bitej śmietany i
serka mascarponeDo wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.Blat
biszkoptu przekrawamy na 2 części. Górny blat będzie stanowił spód naszego przekładańca, dolny natomiast obracamy
spodem do góry i wykrawamy w nim, za pomocą foremki do
ciastek,
serca. Blat
biszkoptu stanowiacy spód przekładańca skrapiamy
sokiem z cytryny, a nastepnie wykładamy na niego masę z
bitej śmietany, pozostawiając ok. 3 łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta. Na masę układamy blat z wyciętymi otworami w kształcie
serc i cienko smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciasta posypujemy
kakao, a wgłębienia wypełniamy tężejącą już
galaretka. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby
galaretka stężała.Smacznego!