Wykonanie
No wiec kocham ten deser! Jest pyszny i delikatny... całkowicie wegański i całkowicie bezglutenowy :-) Dodaję go do akcji Twój zdrowy lunchbox ponieważ idealnie nadaje się na
drogę, nie tylko do pracy ... również na grzybobranie kiedy to siadasz na pniu i wyjmujesz z plecaka gorącą
kawę w termosie i coś dobrego! Ja ze słodkościami chodzę zawsze i wszędzie :-) a Wam proponuje pognać szybko do kuchni bo jest naprawdę pysznie :-)
przepis własnySkładniki: na spód50g
płatków owsianych50g
daktyli100g
mąki arachidowej
Daktyle zalej gorącą
wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odciśnij
wodę i dodaj
płatki owsiane oraz
mąkę arachidową. Wszystko zagnieć i rozwałkuj
między dwoma arkuszami papieru. Wytnij foremką/rantem której będziesz używać do serniczków
spody z ciasta, przełóż
spody wraz z rantem na blaszkę wyłożoną papierem i dociśnij masę do dna by dobrze wypełniła twój rant. Umieść rant w lodówce i przygotuj masę
serową.
Składniki: na masę
serową200g
sera tofu silken100g zupy krem z
buraczków z
tymiankiem Marwit200g stopionej
czekolady 72%100g
cukru pudrusok z jednej
cytrynyWszystkie składniki umieść w naczyniu od blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę.Wylej masę na schłodzone
spody w rantach pozostawiając miejsce na wylanie
galaretki i ponownie wstaw do lodówki.
Składniki: na
galaretkę100g zupy krem z
buraczków z
tymiankiem Marwit50g
wody50g świeżych
jeżyn50g świeżych
malin50g
cukru1 łyżeczka agar agarKrem z
buraczków oraz
wodę umieść w rondelku, następnie dosyp świeże
owoce,
cukier oraz agar agar i gotuj do czasu aż
owoce trochę się rozpadną a agar zacznie się uaktywniać, będzie to widać podczas gotowania gdy masa zacznie gęstnieć. Odstaw, ostudź i wylej na wierzch schłodzonych serniczków. Udekoruj cząstkami świeżych
owoców i ponownie umieść w lodówce. Gdy
galaretka zastygnie wyjmij serniczki z rantów za pomocą palnika lub suszarki do włosów poprzez ocieplenie rantu, który łatwo odejdzie od masy serowej. Podawaj z gorącą
kawą lub zabierz na wynos do pracy :-)