ßßß Cookit - przepis na Sernikolo, czyli M&M cheesecake

Sernikolo, czyli M&M cheesecake

nazwa

Wykonanie

Już 100 post! :D
Trochę wspominek!
Pierwszym postem na blogu były kultowe ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady . Są moją wizytówką i zawsze jak mam czas z przyjemnością je robię. Nie znam osoby której by nie smakowały. ;)
Z tej okazji przygotowałam sernik w wersji mini. :)
Miałam w lodówce parę sładników i wyczarowałam ten oto serniczek na zimno (mój autorski przepis). :D
Do dzieła! :)
Przed przygotowanie m serniczka proponujemy posłuchać tego:
Składniki na 1 serniczek:
Na spód:
1 żółtko
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
Na masę serową:
3 łyżki serka waniliowego homogenizowanego/ twaróg zmielony
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody zimnej + 2 łyżki wrzącej wody
Galaretka:
1 łyżeczka galaretki z cukrem
7 łyżek wody gorącej
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Zaczynamy od przygotowania spodu. Zagniatamy wszystkie składniki.
Rozwałkowujemy i wycinamy koło górą od kokilki, w której będziemy przygotowywać resztę ciasta.
Pieczemy ciastko w piekarniku przez około 10-15 minut do zrumienienia wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy ciastko-spód piecze się przygotowujemy galaretkę. W szklance mieszamy wodę wrzącą i proszek do zrobienia galaretki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kokilkę smarujemy masłem/olejem i układamy na dnie świeże maliny lub mrożone.
Gdy galaretka już tężeje wlewamy do kokilki i odstawiamy do lodówki żeby stężała do końca.
Gdy galaretka już całkowicie stężała przygotowujemy masę serową. Do miski dodajemy serek i cukier - dokładnie mieszamy.
W małej szklance dodajemy żelatynę i mieszamy z 1 łyżką zimnej wody. Odstawiamy do stężenia.
Zagotowujemy wodę i dodajemy do żelatyny - mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia i dodajemy do masy serowej.
Wlewamy masę na galaretkę i wkładamy do lodówki do momentu kiedy będzie tężała - wtedy można dodać na końcu ciastko.
Wszystko wkładamy na około 4 h do lodówki.
Przygotowujemy talerz, na którym chcemy zaserwować sernik i odwracamy kokilkę. Jeżeli nie chce wyskoczyć można pomóc sobie nożem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/09/sernikolo-czyli-m-cheesecake.html