Wykonanie
Już 100 post! :DTrochę wspominek!Pierwszym postem na blogu były kultowe
ciastka czekoladowe z kawałkami
czekolady . Są moją wizytówką i zawsze jak mam czas z przyjemnością je robię. Nie znam osoby której by nie smakowały. ;)Z tej okazji przygotowałam sernik w wersji mini. :)Miałam w lodówce parę sładników i wyczarowałam ten oto serniczek na zimno (mój autorski przepis). :DDo dzieła! :)
Przed przygotowanie m serniczka proponujemy posłuchać tego:Składniki na 1 serniczek:Na spód:1
żółtko2 łyżki
płatków owsianych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
masła1 łyżka
mąkiNa masę
serową:3 łyżki
serka waniliowego homogenizowanego/
twaróg zmielony1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny1 łyżka
wody zimnej + 2 łyżki wrzącej
wodyGalaretka:1 łyżeczka
galaretki z
cukrem7 łyżek
wody gorącejPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Zaczynamy od przygotowania
spodu. Zagniatamy wszystkie składniki.Rozwałkowujemy i wycinamy koło górą od kokilki, w której będziemy przygotowywać resztę ciasta.Pieczemy
ciastko w piekarniku przez około 10-15 minut do zrumienienia wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.W czasie gdy
ciastko-spód piecze się przygotowujemy
galaretkę. W szklance mieszamy
wodę wrzącą i proszek do zrobienia
galaretki. Odstawiamy do wystygnięcia.Kokilkę smarujemy masłem/olejem i układamy na dnie świeże
maliny lub mrożone.Gdy
galaretka już tężeje wlewamy do kokilki i odstawiamy do lodówki żeby stężała do końca.Gdy
galaretka już całkowicie stężała przygotowujemy masę
serową. Do miski dodajemy
serek i
cukier - dokładnie mieszamy.W małej szklance dodajemy
żelatynę i mieszamy z 1 łyżką zimnej
wody. Odstawiamy do stężenia.Zagotowujemy
wodę i dodajemy do
żelatyny - mieszamy do rozpuszczenia.Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia i dodajemy do masy serowej.Wlewamy masę na
galaretkę i wkładamy do lodówki do momentu kiedy będzie tężała - wtedy można dodać na końcu
ciastko.Wszystko wkładamy na około 4 h do lodówki.Przygotowujemy talerz, na którym chcemy zaserwować sernik i odwracamy kokilkę. Jeżeli nie chce wyskoczyć można pomóc sobie nożem.Smacznego! :)