ßßß Cookit - przepis na Dżem z aronii i malin

Dżem z aronii i malin

nazwa

Wykonanie

Jeśli należycie do tych szczęściarzy, którzy mają w ogródku krzaczki aronii, koniecznie przetestujcie ten przepis. Połączenie aronii z malinami to po prostu niebo w buzi! Aronię najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, traci wtedy część goryczki (słowa mojej Teściowej). Moja aronia nie była zbierana po przymrozkach, ponieważ na owe w Walii czekałaby i obeschła... lecz mimo to (i na szczęście) nie wyczułam goryczy. Choć świeżo zerwana nie zachwyca smakiem, w przetworach jest niezastąpiona. Poza tym - aronia to bomba zdrowotna; o jej właściwościach przeczytacie np. tutaj . Najbardziej popularne jest chyba łączenie jej z jabłkiem - w sokach i konfiturach. Wypróbujcie przepisu z malinami :-).
Składniki na około 600 ml dżemu:
700 g aronii
700 g malin (lub jeżyn)
400 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Aronię obrać z gałązek, wymieszać z malinami, sokiem z cytryny i cukrem, w płaskim garnku. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 2 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż część wody odparuje i dżem odpowiednio zgęstnieje. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Warto przygotowanie dżemu rozłożyć na dwa dni. Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje!
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-z-aronii-i-malin