Wykonanie
W końcu w moim ogródku pełnia sezonu
malinowego :-). W tym roku trochę później niż zwykle, ale za to jak wyczekiwana! Z jednego zbioru postanowiłam zrobić domowy
dżem. Na facebooku poradziłam się Was, co dodać do
malin by uzyskać boski smak. W rezultacie znowu wybrałam
wanilię... tak ją kocham :-). Wasze inne propozycje:
mięta,
czerwony pieprz i
ocet balsamiczny,
syrop różany, landrynki (!),
rum i
migdały, lawenda,
żurawina,
chilli,
jeżyny,
cynamon,
imbir i... robaki ;-). Jakie są Wasze ulubione dodatki?Składniki na 3 nieduże słoiczki:1 kg
malin2 szklanki
cukru (lub mniej, wedle smaku)sok wyciśnięty z 1
cytryny1 łyżka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w płaskim garnku. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 2 - 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż
woda odparuje na tyle, że
dżem będzie miał odpowiednią 'kisielowatą' konsystencję. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Najkorzystniej gotowanie
konfitury rozłożyć na 2 - 3 dni, np. po pół godziny dziennie.Pod sam koniec gotowania połowę
dżemu przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru pesteczek.Jak sprawdzić, czy
dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).