Wykonanie
DŻEM Z DYNI Z
WANILIĄI
AMARETTODżemem z dyni poczęstowała mnie moja sąsiadka jakoś rok temu. Pychotaaa... No, więc w tym roku to ja przystąpiłam do dzieła. Oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie poszukała czegoś bardziej oryginalnego ;) Znalazłam ten przepis na blogu
Magia w Kuchni . Faktycznie wyglądał magicznie. I zapewniam Was, że dokładnie tak smakuje :) Aż mi się micha cieszy na myśl, że w środku zimy będziemy jeść takie pyszności :)
Składniki :2 , 5 kg dyni - po oczyszczeniu 2 kg1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki agaru - ja nie miałam dodałam
brązowy cukier2
laski wanilii1
cytryna1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
amarettoDynię oczyścić z miękkiego miąższu i obrać ze skóry, następnie pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do garnka, zalać
wodą i gotować pod przykryciem.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Wrzucić go do dyni razem z laskami. Gotować całość do miękkości dyni. Gdy będzie już prawie miękka, a większa część
wody odparuje, wyjmujemy
laski wanilii, dodajemy
cukier,
amaretto, sok i otartą
skórkę z cytryny. Całość blenderujemy na gładką masę. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości - czyli kiedy nałożymy
dżem na talerzyk - nie spływa nam on po nim:) Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, stawiając na ręczniku i przykrywając nim. Tak pozostawiamy dżemik do całkowitego wystygnięcia. Smaczności :)