Wykonanie
W ostatni piątek miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach spiżarni Lidla z Pawłem Małeckim, gdzie robiliśmy różne i pyszne
przetwory. Bardzo spodobał mi się przepis na
gruszki w
syropie i po powrocie w niedzielę otworzyłam słoik, aby je spróbować. Wyszły bardzo pyszne i aromatyczne, tak więc kupiłam wszystkie potrzebne składniki i dzisiaj ruszyłam z produkcją.Takie
gruszki świetnie nadają się do deserów i do ciast. Dodatek
cytryny powoduje, że
gruszki mają lekką goryczkę i
cytrynowy posmak a
malina fajnie barwi je na różowo. Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że zimą będą smakować znakomicie - jak oczywiście dotrwają.Zapraszam :-)Składniki:- 2,5 - 3 kg twardych
gruszek- 1 kg
cukru- 1,5 l
wody- 4 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią- 2
cytryny- małe pudełeczko
malinWykonanie:
Gruszki obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, ogryzek wydrążamy.
Cytryny myjemy i wyparzamy wrzątkiem, kroimy na plasterki. Przygotowujemy słoiki - u mnie 6 takich 3/4 l jak od
marchewki z
groszkiem. Oczywiście słoiki i zakrętki muszą być wyparzone. Na dno słoika układamy po plasterku
cytryny, układamy kawałki
gruszek, plasterki
cytryny i
maliny.
Wodę zagotowujemy z
cukrem i
cukrem z
wanilią, gotujemy około 20 minut. Przelewamy
wodę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
A to słoiczek jaki przygotowałam na warsztatach.