ßßß Cookit - przepis na Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

nazwa

Wykonanie

W ostatni piątek miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach spiżarni Lidla z Pawłem Małeckim, gdzie robiliśmy różne i pyszne przetwory. Bardzo spodobał mi się przepis na gruszki w syropie i po powrocie w niedzielę otworzyłam słoik, aby je spróbować. Wyszły bardzo pyszne i aromatyczne, tak więc kupiłam wszystkie potrzebne składniki i dzisiaj ruszyłam z produkcją.
Takie gruszki świetnie nadają się do deserów i do ciast. Dodatek cytryny powoduje, że gruszki mają lekką goryczkę i cytrynowy posmak a malina fajnie barwi je na różowo. Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że zimą będą smakować znakomicie - jak oczywiście dotrwają.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2,5 - 3 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 cytryny
- małe pudełeczko malin
Wykonanie:
Gruszki obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, ogryzek wydrążamy. Cytryny myjemy i wyparzamy wrzątkiem, kroimy na plasterki. Przygotowujemy słoiki - u mnie 6 takich 3/4 l jak od marchewki z groszkiem. Oczywiście słoiki i zakrętki muszą być wyparzone. Na dno słoika układamy po plasterku cytryny, układamy kawałki gruszek, plasterki cytryny i maliny. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, gotujemy około 20 minut. Przelewamy wodę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
A to słoiczek jaki przygotowałam na warsztatach.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/08/gruszki-w-syropie.html