ßßß Cookit - przepis na DŻEM JABŁKOWO-GRUSZKOWY Z WANILIĄ

DŻEM JABŁKOWO-GRUSZKOWY Z WANILIĄ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
jabłka, 1,8 kg
gruszki, 1,8 kg
sok z połowy cytryny
woda, 350 ml
cukier, 350 g
cukier z prawdziwą wanilią, 36 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka i gruszki obrać. Pokroić na mniejsze części. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać sok i wodę. Gotować około godziny. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, wsypać biały cukier i cukier z wanilią. Jeszcze chwilę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/dzem-jablkowo-gruszkowy-z-wanilia