Wykonanie
poniedziałek, 13 Październik 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Dżem dyniowy z
waniliąPróbowaliście
dżemu z dyni? Jego smak jest inny, niż większości
dżemów. Jest nieco mączny i dość gęsty. Dobrze sprawdza się do naleśników. Ma piękny, intensywnie
pomarańczowy kolor i pachnie
wanilią. Z podanych składników otrzymamy 4 słoiczki
dżemu.Składniki:
dynia o wadze ok. 2 kgszklanka
cukruszklanka
wodysok z połówki
cytrynylaska waniliiDynię kroimy, usuwamy pestki i okrawamy skórkę. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy
wodę,
cukier i sok z połówki
cytryny.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do rondla ziarenka i laskę, którą
potem wyciągniemy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż
dynia się rozgotuje i całość zgęstnieje (około 1,5-2 godziny). Usuwamy
laskę wanilii.4 małe słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Słoiki możemy wyparzyć wstawiając je do nagrzanego (do 100 stopni) piekarnika na 20 minut. Gotowy
dżem dyniowy przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Smacznego!