ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowy z wanilią

Dżem dyniowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 13 Październik 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Dżem dyniowy z wanilią
Próbowaliście dżemu z dyni? Jego smak jest inny, niż większości dżemów. Jest nieco mączny i dość gęsty. Dobrze sprawdza się do naleśników. Ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor i pachnie wanilią. Z podanych składników otrzymamy 4 słoiczki dżemu.
Składniki:
dynia o wadze ok. 2 kg
szklanka cukru
szklanka wody
sok z połówki cytryny
laska wanilii
Dynię kroimy, usuwamy pestki i okrawamy skórkę. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy wodę, cukier i sok z połówki cytryny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do rondla ziarenka i laskę, którą potem wyciągniemy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż dynia się rozgotuje i całość zgęstnieje (około 1,5-2 godziny). Usuwamy laskę wanilii.
4 małe słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Słoiki możemy wyparzyć wstawiając je do nagrzanego (do 100 stopni) piekarnika na 20 minut. Gotowy dżem dyniowy przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/przetwory/dzem-dyniowy-wanilia