Wykonanie
Nowy wymiar
dżemu z
moreli! To smak lata, który zechcecie zamknąć w słoiczkach :-). Obłędny smak, od którego ciężko się oderwać, a który poznałam wcześniej w crumble
morelowo -
malinowym . To
dżem w kolorze...
przecieru pomidorowego; nie będzie trudno ukryć go przed domownikami by wytrzymał dłużej ;-). Zapewniam, że będziecie chcieli schować trochę tylko dla siebie... Warto wykonać na zimę choć kilka słoiczków 'edycji limitowanej' tego pysznego połączenia.Składniki na 1 , 5 - 2 nieduże słoiczki:1 kg
moreli200 g
malinsok z połowy
cytryny1,5 szklanki
cukrupół szklanki
wody1 łyżeczka
masłaMorele umyć, odpestkować, przekroić na ósemki. Umieścić w garnku z grubszym dnem razem z
malinami, zalać
sokiem z cytryny,
wodą, zasypać
cukrem, umieścić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżeczkę
masła i gotować przez kilka godzin (około 2 - 3), na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż
morele zaczną się rozpadać a
woda odparuje na tyle, że
dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie rozłożyć na 2 dni.*Jak sprawdzić, czy konsystencja
dżemu jest odpowiednia? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).