Wykonanie
Smaczna propozycja na obiad, która zadowoli z tej porcji spokojnie 4 osoby. Zapiekanka jak to zapiekanka łatwa w przygotowaniu z ogólnodostępnych produktów a spokojnie można dorzucić do niej pozostałości z lodówki wołające o wykorzystanie. Przepis z bloga Gotuj się do gotowania .
Składniki :400 g krajanki makaronowej lub innego drobnego
makaronu ( można również dodać połamany na ok 5 cm kawałki
makaron spaghetti )200 g
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku4
jajka1 duża
czerwona papryka100 g dowolnej
wędliny ( dałam 170 g )200 g
sera typu
fetasól,
pieprzolej do smażenia4 łyżki pikantnego
ketchupu ( u mnie łagodny z dodatkiem pikantnej srirachy )szczypta
tymiankuMakaron gotujemy al`dente. Odcedzamy.
Pieczarki szatkujemy najlepiej na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę,
paprykę w paski a
czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju. Podsmażamy
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy
pieczarki,
paprykę i
tymianek. Dusimy aż warzywa zmiękną.
Wędlinę siekamy w niewielką kostkę. Dodajemy do ugotowanego
makaronu razem z warzywami, mieszamy. Dodajemy
ketchup, doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą.
Jaja miksujemy z
serem feta. Zalewamy
makaron. Ja
jajka z
fetą wmieszałam razem z pozostałymi składnikami do
makaronu.Pieczemy w 190°C przez 40 - 50 minut aż wierzch ładnie się zezłoci.Smacznego :)