Wykonanie
Stroniłam od zapiekanek
rybnych jakoś przepisy nie przemawiały do mnie. Po przestudiowaniu owego przepisu od razu pomyślałam, że to musi być smaczne. Nie pomyliłam się, zapiekanka jest bardzo smaczna. Przepis z bloga Okolice palnika. Przepis z bloga Okolice palnika .
Składniki :2 średnie
cebule2
marchewki1/2 pęczka
świeżego szpinaku lub 4 kostki mrożonego ( wczesniej należy go rozmrozić i rozdrobnić )1 łyżka
oleju3 łyżki
mąkigarść
pomidorków koktajlowych2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego1/2 l
mleka250 g
białej ryby150 g filetu z
łososia bez skóry300 g
zielonego groszku200 g
ziemniaków1 ząbek
czosnkułyżka
masła100 g
żółtego sera startego na drobnych oczkach
sól,
pieprz1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsok z 1/4
cytrynyZiemniaki gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy
cebule pokrojone w ósemki lub szesnastki ( w zależnosci jake są duże ),
marchew pokrojoną w dość grube plasterki i
pomidorki pokrojone na pół lub w całosci. Całosć skrapiamy
oliwą, solimy i pieczemy do momentu aż warzywa będą miękkie i zrumienione.W czasie kiedy warzywa się pieką przygotoujemy
rybę. Do rondla wlewamy
mleko, dodajemy ziele i
liście laurowe. Wstawiamy na niewielki gaz i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy
mleko zacznie się gotować dodajemy
rybę. Gotujemy aż
ryba będzie krucha i łatwo będzie można ją dzielić palcami.
Rybę wyciągamy z
mleka. Z
mleka również wyciągamy liście i
ziele angielskie, odstawiamy.
Groszek rozmrażamy pod strumieniem gorącej
wody i rozdrabniamy go blenderem. Do
ziemniaków dodajemy
masło,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek i zmiksowany
groszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy
żółty ser.Upieczone wcześniej warzywa oprószamy
mąką. Następnie dolewamy stopniowo
mleko w którym gotowaliśmy
rybę mieszając aż powstanie nam lekko gęsty sos. Dodajemy posiekany
szpinak, mieszamy.Na wierzch kruszymy
rybę. Na
rybę wykładamy mieszaninę
ziemniaków i
groszku. Zapiekamy przez 15 lub do momentu az wierzch się lekko zrumieni. Podajemy lekko przestudzone.Smacznego :)