Wykonanie
Nie ma nic lepszego na jesienny deser. Dla wielu z Was to smaki dzieciństwa dla mnie wyśmienity, aromatyczny, sycący deser. Przepis Ewy Wachowicz z programu '' Ewa gotuje ". Zmieniłam go tylko tyle, że
jabłka starłam na grubych oczkach a nie w plasterki i wymieszałam je z
ryżem natomiast Pani Ewa układała warstowo- wartwa
ryżu-wartwa
jabłek ale ta metodami nie podchodzi, nie ma tego smaku co po wymieszaniu.
Składniki :1 łyżka
masła2 szklanki
ryżu4 szklanki
wody1,5 kg kwaśnych
jabłek ( dałam słodkie - i takie też polecam
ryż wcale nie był za słodki )łyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukru2
jajasól do smaku1 szklanka
śmietany kremówki 30%W garnku rozpuszczamy
masło. Wsypujemy
ryż, chwilę podsmażamy aż
zrobi się szklisty, solimy do smaku, zalewamy
wodą. Gotujemy 15-20 minut aż wchłonie całą
wodę. Nie trzeba się martwić jeśli będzie lekko twardawy dojdzie w piekarniku.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
cynamon,
cukier, mieszamy.
Jaja roztrzepujemy widelcem dodajemy do ugotowanego
ryżu, dobrze mieszamy. Następnie
ryż mieszamy z
jabłkami. Całość przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalewamy
śmietanką na wierzchu układamy kilka wiórków
masła ( 1-2 łyżki ) pieczemy 45 minut w temp. 180°C.Smacznego :)