Wykonanie
Ryż z jabłkami jest potrawą dobrą na niedzielę, najlepiej spożyć go po obiedzie gdy zaczniemy odczuwać pierwsze głody. W mojej rodzinie był serwowany jako niedzielny podwieczorek, ale można oczywiście podawać go w inne dni tygodnia jako np. drugie danie. Uwielbiam zapach duszonych
jabłek unoszący się w kuchni, który sobie wędruje po całym domu. Często gdy ktoś wchodzi pyta się na samym wejściu co tak pięknie pachnie. Zapach naprawdę jest intensywny i przyjemny, bardzo łatwy do rozpoznania. Dlatego zanim przygotuję
ryż, rodzina już czeka na niego z niecierpliwością. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie połowy już nie było ale to co najważniejsze udało mi się uwiecznić i zaprezentować tutaj.
Ryż błyskawicznie przygotowuję w mikrofali. zajmuje to jakieś 20 min na 750W
Do przygotowania
ryżu potrzebowałam:4 szklanki
wody2 szklanki
ryżusól (do lepszego smaku)4-5
jabłekcukiercynamon10 dag
masłaW garnku zagotowałam
wodę posoliłam do smaku i wrzuciłam
ryż. gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby
ryż się nie przypalił.W tym czasie obrałam i starłam
jabłka na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem na dno naczynia wyłożyłam warstwę
ryżu, posypałam
cukrem, następnie wyłożyłam 1,5 cm warstwę
jabłek posypałam
cynamonem i
cukrem a następnie przykryłam
ryżem. Czynność powtórzyłam kończąc
ryżem. Na wierzch położyłam wiórki
masła. Wstawiłam do mikrofalówki i upiekłam. Podałam na ciepło.
Ryż można również w piekarniku. Smacznego!