Wykonanie
W smaku jest genialna.
Jabłka rozpływają się w ustach, ciasto jest kruche. Jest słodka, ale nie za słodka. Idealna. Zrobiłam ją ostatnio dla gości i prosili żeby dać im przepis na nią.
Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.blox.plSkładniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki lodowatej
wody125 gram zimnego
masła , pokrojonego w kawałkiSkładniki na nadzienie:4 duże
jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków6 łyżek
cukru1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżka
mąki2 łyżki rozpuszczonego
masła (którego ja nie użyłam, a
tarta i tak wyszła genialna)Ponadto:1
jajko do posmarowania4 łyżki
dżemu morelowego(opcjonalnie. Nie użyłam
dżemu, moim zdaniem nie jest on potrzebny do tej tarty).
Mąkę wymieszać z
cukrem i
solą, dodać
masło, 3 łyżki
wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.Przygotować nadzienie. 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem, posypać
jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki
cukru wymieszać z
mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze,
potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie).Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką
cukru i
mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć
jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym
masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem.Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż
jabłka będę miekkie a ciasto złotawe.
Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe
jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.
Tarta jest fajna, ponieważ nie potrzebujemy do niej specjalnej formy, wystarczy zwykła blacha.