ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

W smaku jest genialna. Jabłka rozpływają się w ustach, ciasto jest kruche. Jest słodka, ale nie za słodka. Idealna. Zrobiłam ją ostatnio dla gości i prosili żeby dać im przepis na nią.
Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.blox.pl
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
125 gram zimnego masła , pokrojonego w kawałki
Składniki na nadzienie:
4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła (którego ja nie użyłam, a tarta i tak wyszła genialna)
Ponadto:
1 jajko do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego(opcjonalnie. Nie użyłam dżemu, moim zdaniem nie jest on potrzebny do tej tarty).
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.
Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze, potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie).
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miekkie a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.
Tarta jest fajna, ponieważ nie potrzebujemy do niej specjalnej formy, wystarczy zwykła blacha.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/rustykalna-tarta-z-jabkami.html