ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
- 50 dag mąki
- 200 ml mleka
- 4 dag świeżych drożdży
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek
- 4 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki cynamonu
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 100 ml ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtkabiałka zachować – cukier, resztę mleka i sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Powoli wlać rozdrobnione masło i wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 16 części. Uformować placuszki. Na środku ułożyć po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zlepić brzegi. Ułożyć łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2013/11/drozdzowki-z-jabkami.html