Wykonanie
W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną
śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z
lodami i
bitą śmietaną.Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minutSkładniki:250g
mąki100g
masła3
jajka8 łyżek
cukruszczypta
soliokoło 0,5kg
jabłekcynamon3/4 szklanki
śmietanki kremówkiMasło dodać do
mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać
sól, łyżkę
cukru i
jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane
jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką
cukru wymieszanego z
cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C na 20 minut.Dwa
jaja ubić do "białości" z dodatkiem
cukru (6 łyżek). Cały czas ubijając dodać kremówkę. Wyjąć z piekarnika tarte i polać przygotowanym kremem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170*C i piec do zarumienienia na złoto.