Wykonanie
Tradycyjnie odbyło się u mnie czyszczenie lodówki. Z powyciąganych produktów postanowiłam zrobić
sałatkę na weekend. Nie raz już robiłam podobne, jednak każda ma inny smak gdyż dorzucam jakiś dodatek. Tutaj jest to
wędlina. Taką
sałatkę można nie tylko zajadać jak to zazwyczaj bywa na talerzyku przegryzając
chlebkiem ale spokojnie można ją nakładać na kanapki jak to robi moja druga połowa. Sałatki mają to do siebie, zawsze wychodzą i są łatwe w wykonaniu dlatego warto
mieć w lodówce jakiś poczęstunek dla gości w razie nieudanego wypieku ;)
Składniki :4-5
ziemniaków średniej wielkości15 dag
wędliny najlepiej drobiowejmały słoiczek
ogórków konserwowych lub 4 duże2 średniej wielkości
marchewki3
jaja1 duża
cebulapuszka
kukurydzy konserwowejmajonezłyżka
musztardysól,
pieprzZiemniaki i
marchew gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy
jajka na twardo. W tym czasie kroimy
ogórki i
cebulę na drobną kostkę a
wędlinę w paski ( dowolnej szerokości i grubości jak kto lubi ). Gdy
marchew,
ziemniaki i
jajka ostygną również kroimy je w drobną kostkę. Wszystko łączymy razem, dodajemy łyżkę
musztardy,
majonez,
sól i
pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.Smacznego :)