Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale w moim domuświęta czy urodziny bez sałatki jarzynowej nie istnieją.Przyrządzana rzadko, zawsze zmyka w mig.Tak więc postanowiłam zrobić na jutro
sałatkęoraz upiec ciacho dla rodziny.Nie dodaję
groszku, ponieważ za nim nie przepadam.
Cebulę można zastąpić
porem,jednak wg mnie zabija on smak pozostałych warzyw.Wersja z
papryką bądź
wędliną też kiedyś robiłam.Najlepsza jest jednak ta tradycyjna
Skład:- puszka
kukurydzy konserwowej-
majonez-
musztarda- 6 średniej wielkości
ziemniaków- 3 duże
marchewki- 4 duże
ogórki konserwowe bądź kiszone- 5 jaj- 1
cebula-
sól-
pieprzNa dnie dużego garnka ułożyć
marchewki [ można przeciąć na pół gdyby okazały się za długie] a na nie
ziemniaki oraz
jajka, całość zalać
wodą i posolić.Gotować do miękkości. Warzywa nie mogą się rozsypywać, najlepiej sprawdzaj co jakiś czas widelcem. Kiedy
ziemniaki i
marchew są zbite a jednocześnie na tyle miękkie, że swobodnie wbija się widelec, jest w sam raz. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.Ostudzone
ziemniaki,
marchew i
jajka obrać z łupin i pokroić w kostkę.
Ogórki i
cebulę również pokroić drobno w kostkę, odsączyć
kukurydzę z puszki.Wszystkie składniki wymieszać w misce z
majonezem i łyżeczką
musztardy, posolić i popieprzyć do smaku.Czas przygotowania z ostudzonymi warzywami ok 15-20 minut.