ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
porcja rosołowa lub kość schabowa
1 marchewka
1 pietruszka
kawałeczek selera
listek pora
2 pęczki botwinki
pęczek koperku
jogurt lub śmietana do zabielenia
1 łyżeczka vegety
pół łyżeczki cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
opcjonalnie jajka
Sposób przygotowania
Mięso na wywar zalać wodą, zgotować, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu przez około pól godziny. Potem wyjąc wszystko z wywaru.
Buraczki pokroić razem z łodygami i listkami i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zmiękną dodać do wywaru. Dodać posiekany koperek, a następnie przyprawić vegetą, cukrem i sokiem z cytryny. Zabielić jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać koperkiem oraz podać z zupę z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/botwinka.htm