ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa z kluskami lanymi

Zupa koperkowa z kluskami lanymi

nazwa

Wykonanie

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa. Można ją zabielać śmietaną lub nie, jak kto woli :-)
Składniki:
2 litry wywaru z rosołu:
porcja rosołowa
kostka rosołowa
marchew
pietruszka
seler
por
sól, pieprz
duży pęczek koperku
śmietana
dwa jajka + mąką (na kluski)
Wykonanie:
Ugotować wywar rosołowy na porcjach z kurczaka, dodając włoszczyznę i przyprawy. Kiedy jarzyny nam zmiękną, dodać posiekany koperek. Zagotować i na koniec zaprawić zupę śmietaną. Jajka i mąkę razem roztrzepać i posolić, masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie lać cienkim strumykiem na gotującą się zupę. W ten sposób powstaną nam lane kluski. Zagotować i gotowe.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/06/Zupa-koperkowa-z-kluskami-lanymi.html