ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna wiosenna zupa ze świeżego szczawiu. Zimą możemy również taką zupę ugotować, ale ze szczawiu ze słoiczka. Jest to zupa zabielana z makaronem i jajkiem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
kilka garści liści szczawiu
odrobina masła
2 litry wywaru z rosołu
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 kostki rosołowe
sól, pieprz, vegeta
jajka ugotowane na twardo
makaron np. muszelki
100 ml śmietany do zupy
Wykonanie:
Najpierw ugotować wywar rosołowy, na porcji rosołowej lub innym mięsie.Dodać obrane warzywa i gotować. Szczaw umyć, odciąć ogonki i przesmażyć na maśle lub oliwie. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać przesmażony szczaw. Zagotować i na końcu zaprawić zupę śmietaną. Podawać z ugotowanym makaronem i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/05/Zupa-szczawiowa.html