Kolejna wiosenna zupa ze świeżego szczawiu. Zimą możemy również taką zupę ugotować, ale ze szczawiu ze słoiczka. Jest to zupa zabielana z makaronem i jajkiem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.Składniki:kilka garści liści szczawiuodrobina masła2 litry wywaru z rosołu1 marchewka1 pietruszkakawałek selerakawałek pora2 kostki rosołowesól, pieprz, vegetajajka ugotowane na twardomakaron np. muszelki100 ml śmietany do zupyWykonanie:Najpierw ugotować wywar rosołowy, na porcji rosołowej lub innym mięsie.Dodać obrane warzywa i gotować. Szczaw umyć, odciąć ogonki i przesmażyć na maśle lub oliwie. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać przesmażony szczaw. Zagotować i na końcu zaprawić zupę śmietaną. Podawać z ugotowanym makaronem i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :-)