ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Botwinka chodziła za mną już od dłuższego czasu. Tęskniłam za tym słodko-kwaśnym smakiem. W końcu się doczekałam :-)
Jak to się mówi, żądza spełniona :-)
Botwinka
Składniki:
3-4 l wywaru mięsnego
2-3 pęczki botwinki
3 marchewki
pietruszka
1/4 selera
łyżka octu winnego lub soku z cytryny
łyżeczka cukru
100 g śmietany 12 %
pęczek koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę posiekać dość drobno, buraki pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej.
Wywar mięsny doprowadzić do wrzenia i dodać warzywa. Gdy zupa nabierze koloru i buraki będą miękkie dodać ocet/sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
Zupę zabielić śmietaną-odlać ok. pół szklanki gorącej zupy, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i wlać do garnka.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/05/botwinka.html