Paszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny.opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku3 ząbki czosnkuok. 40 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200 g żółtego seraSzpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Studzimy.Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz, posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta.Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy mlekiem i delikatnie nacinamy wierzch.Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.