Wykonanie
niedziela, 8 Styczeń 2012, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »Polubiłam ostatnio
świeży szpinak. Zapraszam na lekkie, smaczne risotto. Jeśli lubicie
czosnek, można dodać go więcej niż jest w przepisie. Smacznego.Składniki:12 dag liści
szpinaku800 ml
bulionu warzywnegocebula4 łyżki
masłaząbek
czosnku18 dag
ryżu arboriosólpieprzodrobina
gałki muszkatołowejZagotować
bulion i trzymać na małym ogniu. Przygotować duży rondel o grubym dnie.
Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach
masła. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć przez chwilę. Wsypać
ryż. Smażyć mieszając, aż
ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę
bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać
bulion, aż
ryż będzie al dente.
Szpinak umyć. Wymieszać z
ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku. Stopić resztę
masła, przyprawić je
gałką muszkatołową i bezpośrednio przed podaniem polać risotto.