ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

niedziela, 8 Styczeń 2012, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Polubiłam ostatnio świeży szpinak. Zapraszam na lekkie, smaczne risotto. Jeśli lubicie czosnek, można dodać go więcej niż jest w przepisie. Smacznego.
Składniki:
12 dag liści szpinaku
800 ml bulionu warzywnego
cebula
4 łyżki masła
ząbek czosnku
18 dag ryżu arborio
sól
pieprz
odrobina gałki muszkatołowej
Zagotować bulion i trzymać na małym ogniu. Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę. Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente. Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku. Stopić resztę masła, przyprawić je gałką muszkatołową i bezpośrednio przed podaniem polać risotto.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/risotto-ze-szpinakiem