Wykonanie
Któż nie kocha pączków... Szczególnie w okresie Karnawałowym oraz w Tłusty Czwartek królują one wśród innych słodkości i niemal wszyscy sięgają po nie garściami nie dbając o dodatkowe kalorie.
Pączki z
konfiturą z róży to tradycja oraz klasyka wśród "ostatkowych" łakoci, będąca dla mnie zdecydowanym zwycięzcą pośród wszystkich pączków, a te domowe to już istny ideał...Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a różana
konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku.
Pączki:4,5 szklanki
mąki (740 g)200 g
cukru pudru150 g
masła5
żółtek2
jajka80 g
drożdży świeżych500 ml
mlekacukier waniliowyodrobina
soliLukier:1,5 szklanki
cukru pudruok. 7 łyżek ciepłej
wodykonfitura z róży (ewentualnie
marmolada różana)kandyzowana skórka
pomarańczy (opcjonalnie)
olej do smażenia
Najlepsze Domowe Pączki - Sposób przygotowania:
Ok. 3 łyżki
mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego
mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
drożdże rozrobione w reszcie ciepłego
mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7
żółtek wraz z
cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część
mąki,
cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione
masło, pianę ubitą z dwóch
białek i szczyptę
soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do
ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne").Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 h).Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone
mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym
oleju w ok. 170 stopniach.
Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków.Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe.Za pomocą szprycy każdego pączka nadziewamy
konfiturą z róży.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z
wodą (można posłużyć się mikserem).Gdy
lukier jest za rzadki dodajemy więcej
cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej
wody.Pączki maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na tackę.Od razu posypujemy kandyzowaną skórką
pomarańczy.