Wykonanie
Oj… zrobiły mi ostatnio dziewczyny z forum
smaka na różne bułeczki i drożdżówki ;) Nie mogąc więc się oprzeć temu bułeczkowemu szaleństwu i ja jedne popełniłam ;)Takie drożdżówki z
serem kojarzą mi się z dzieciństwem, gdyż to chyba wtedy
jadłam je najczęściej : idąc do szkoły czy wracając z niej, nie sposób było przejść obojętnie obok piekarni pachnącej świeżym
chlebem i wszelakimi wypiekami. Tak więc oglądając zdjęcia różnych drożdżówek na forum postanowiłam nareszcie upiec je sama. Szczerze mówiąc, nie liczyłam zbytnio na pozytywny rezultat, gdyż wiem, że kiedy nie jestem w najlepszej formie, kiedy jest już późno, wtedy nie wszystko wychodzi tak jak bym chciała. Na ten ‘pierwszy raz’ wybrałam przepis BeatySz. i nie zawiodłam się : z pieca wyciągnęłam rumiane, pięknie pachnące drożdżówki, o prawie takim smaku jak te z dzieciństwa ;) Dlatego też (za zgodą Beaty) pragnę i Wam udostępnić ten przepis.
Drożdżówki z
serem(porcja na ok. 16 drożdżowek)cytuję :1/2 kg
mąki25-30 g
drożdżyszklanka
mleka1/4 szkl.
oleju*ok. 0,5 szkl.
cukru (ilość można samemu sobie regulować)szczypta
solizapach lub
cukier waniliowy1
jajko ( albo samo
żółtko, a
białko odłożyć do posmarowania)* ja zastapiłam stopionym
masłemDrożdże rozrobić z łyżeczką
cukru, łyżką
mąki i niewielką ilością ciepłego
mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ja wyrobiłam w maszynie i pozostawiłam do zakończenia cyklu). Wyłożyć na stolnicę podsypaną
mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki. Nadziać masą
serową jaką kto lubi :)Do masy serowej użyłam :200 g
serka Philadelphia1
żółtko3 łyzki
cukru pudruotartą skórkę z 1
pomarańczyPiekłam w temp. 200 około 15 minut.Bułeczki są naprawdę pyszne i teraz już wiem, że to tylko początek moich drożdżówkowych eksperymentów :)
I przy okazji, raz jeszcze dziękuję Oleńko za tę piękną Iittalę ! ! ! (cmok !)#