ßßß
Drożdżówki z serem(porcja na ok. 16 drożdżowek)cytuję :1/2 kg mąki25-30 g drożdżyszklanka mleka1/4 szkl. oleju*ok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)szczypta solizapach lub cukier waniliowy1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)* ja zastapiłam stopionym masłemDrożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ja wyrobiłam w maszynie i pozostawiłam do zakończenia cyklu). Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki. Nadziać masą serową jaką kto lubi :)Do masy serowej użyłam :200 g serka Philadelphia1 żółtko3 łyzki cukru pudruotartą skórkę z 1 pomarańczyPiekłam w temp. 200 około 15 minut.Bułeczki są naprawdę pyszne i teraz już wiem, że to tylko początek moich drożdżówkowych eksperymentów :)
I przy okazji, raz jeszcze dziękuję Oleńko za tę piękną Iittalę ! ! ! (cmok !)#