ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

Pączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków.
Pączki:
4,5 szklanki mąki (740 g)
200 g cukru pudru
150 g masła
5 żółtek
2 jajka
80 g drożdży świeżych
500 ml mleka
cukier waniliowy
odrobina soli
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
ok. 5 łyżek wody
barwniki (najlepiej w proszku)
konfitura z róży
olej lub smalec do smażeni
dowolna posypka (opcjonalnie)
Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania:
ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 h).
Po tym czasie formujemy pączki (można je od razu nadziać konfiturą, lub zrobić to dopiero po upieczeniu za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).
Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Lukier:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).
Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.
Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika. Pączusie maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Posypujemy dowolną posypką.
*przepis bazowy pochodzi z opakowania m ą ki "Lubella"
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/mini-paczusie-dla-dzieci.html