Wykonanie
Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Mój ulubiony przepis na pączki w wersji uroczych, kolorowych donatów. Idealne dla dzieci, na kinderbale lub inne przyjęcia okolicznościowe.Donaty:4,5 szklanki
mąki (740 g)
200 g
cukru pudru150 g
masła5
żółtek2
jajka80 g
drożdży świeżych500 ml
mlekacukier waniliowyodrobina
soliLukier:
1,5 szklanki
cukru pudruok. 5 łyżek
wodybarwniki (najlepiej w proszku)
olej lub
smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie)
ok. 3 łyżki
mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego
mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
drożdże rozrobione w reszcie ciepłego
mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7
żółtek wraz z
cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część
mąki,
cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione
masło, pianę ubitą z dwóch
białek i szczyptę
soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym
oleju lub
smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Lukier:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
cukier puder z
wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy
lukier jest za rzadki dodajemy więcej
cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej
wody.
Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika. Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Posypujemy dowolną posypką.
*przepis bazowy pochodzi z opakowania m ą ki "Lubella"