Wykonanie
Ciasto 3 Bit to jedno z bardziej znanych wypieków w
sieci. Biszkoptowa wersja popularnego ciasta " 3 Bit bez pieczenia " jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne
spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas:
krówkową, budyniową i
śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu.Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:B
iszkopt:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej
śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do
śmietany (opcjonalnie)Masa Budyniowa:500 ml
mleka1/3 szklanki
cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanejżółtko125 g
masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej
kremówki 30%2
fixy do ubijania
śmietany2-3 łyżki
cukru pudruok. 70 g
herbatników (miękkich, jeden - 5 g)ok. 80 g
czekolady gorzkiej (lub pół na pół z
mleczną)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:
Biszkopt:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy
masłem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu
biszkopt przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:
Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie
miesza my . Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzi my .
Masło miks ujemy wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Masa Krówkowa:
Śmietankę ubijamy, a pod koniec, delikatnie mieszając dodajemy partiami (po jednej łyżce) masę
krówkową oraz fix (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się
masło).Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy pod koniec dodając
cukier puder wymieszany z
fixem.Blaszkę w której piekliśmy
biszkopt wyścielamy pergaminem, a na jej dno wykładamy dolną część ciasta.Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę
herbatników, masę budyniową, górny
biszkopt, masę
śmietanową.
Ważne : Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Wierzch ciasta posypujemy startą
czekoladą."3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, a najlepiej całą noc.