Wykonanie
Tort
Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych
owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki"
biszkopt przełożony masą budyniowo-
maślaną i kremem budyniowo-
śmietanowym z kawałkami
owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom
brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu.Tort
Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-
Maślaną oraz Kremem Budyniowo-
Śmietanowym - Składniki:
biszkopt:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej2
żółtka1/3 szklanki
cukrucukier waniliowy80 g miękkiego
masła120 ml
śmietanki kremówki 30%puszka
brzoskwiń (820 g)
Tort
Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-
Maślaną oraz Kremem Budyniowo-
Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy
masłem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu
biszkopt przekrawamy na trzy części.Masy:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku,
żółtka oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Następnie
budyń chwilę miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek i dzielimy na dwie części: jedna - 2/3 masy, druga 1/3 masy.Masa budyniowo-
maślana:W osobnej miseczce miksujemy
masło na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu (z części gdzie odłożyliśmy 2/3 przygotowanego budyniu).Krem umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
W osobnym naczyniu ubijamy
śmietankę (pamiętając, aby nie miksować jej zbyt długo, ponieważ może wytrącić się
masło).Następnie stopniowo, na niskich obrotach miksera dodajemy po jednej łyżce budyniu (z pozostałej 1/3 części budyniu).
Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę.Dolną część
biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy
masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością
syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z
wodą lub
mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-
maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje
tortu i posypujemy połową pokrojonych
brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta, ponczujemy i wykładamy masę budyniowo-
śmietanową oraz pozostałe pokrojone
brzoskwinie, które znów "wciskamy" do kremu. Przykrywamy górną częścią
tortu. W takiej postaci tort umieszczamy w lodówce na kilka godzin.Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i pozostałym kremem pokrywamy górę oraz brzegi ciasta. Dekorujemy pozostałymi
brzoskwiniami.