ßßß


Biszkoptowe babeczki są pyszne, idealne i piękne w swojej prostocie. Jedne z najprostszych muffinek, a przy tym delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich sercem może być nasza ulubiona konfitura, pudding lub nawet owoce.
1 łyżeczka proszku do pieczeniabudyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku)
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części i przygotować jedynie z połowy opakowania). Studzimy.Babeczki:Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę biszkoptu. Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek (175 st.). Warto studzić przy otwartym piekarniku.*jeżeli korzystamy z foremek na babeczki, należy je wcześniej wysmarować tłuszczem







