Wykonanie
Biszkoptowe babeczki są pyszne, idealne i piękne w swojej prostocie. Jedne z najprostszych muffinek, a przy tym delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich
sercem może być nasza ulubiona
konfitura,
pudding lub nawet
owoce.
Babeczki:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)
cukier waniliowy8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczeniabudyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku)
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części i przygotować jedynie z połowy opakowania). Studzimy.Babeczki:Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę
biszkoptu. Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek (175 st.). Warto studzić przy otwartym piekarniku.*jeżeli korzystamy z foremek na babeczki, należy je wcześniej wysmarować tłuszczem