Wykonanie
19:32 Jedz Taniej 10 CommentsJako, że pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym razem postanowiliśmy podrzucić Wam nieco bardziej skomplikowany, ale wciąż łatwy do przyrządzenia przepis. Z kolejną propozycją wystąpiła nasza czytelniczka- Agnieszka Pakuła- która bardzo zaangażowała się w promowanie naszego bloga. Poniżej zamieszczamy jej przepis na pieczony sernik.Będziemy potrzebowali:#Na spód sernika(ciasto):-100gram
cukru,-200gram
margaryny,-400gram
mąki,-1
jajko,-1łyżeczka
proszku do pieczenia#Na masę
serową:-1kg
sera zmielonego,-
cukier waniliowy,-220gram
margaryny,-łyżka
mąki ziemniaczanej,-6jaj,-szklanka
cukruKoszt wszystkich produktów łącznie wynosi niecałe 15zł - wystarczyć złowić dobrą promocję :)!No dobra, ale co z tym wszystkim zrobić?!Sposób przyrządzenia
spodu:Wszystkie produkty (j/w) wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy, przełożyć na (wcześniej wysmarowaną
margaryną oraz posypaną
mąką) blachę. Widelcem robimy dziurki na całej długości ciasta (jak na zdjęciu). Na koniec, posypujemy
bułką tartą.Sposób przyrządzenia masy serowej:-
Ser miksujemy wraz z
margaryną aż do uzyskania jednolitej masy,-
Białka jajek w osobnym naczyniu ubijamy z połową szklanki
cukru,- W jeszcze innym naczyniu ubijamy
żółtka jajek z resztą
cukru,- Ubite
żółtka jajek dodajemy do garnka z
serem zmiksowanym z
margaryną,- Dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy oraz
mąkę ziemniaczaną,- Gdy masa się ujednolici- dodajemy pianę (z
białek).- Masę wylewamy na uprzednio wyłożony spód ciasta.- Wstawiamy do piekarnika- rozgrzanego do temperatury 175 stopni na około 30-40 minut.Gotowy sernik można posypać
kakaem, bądź polać masą
czekoladową .Poniżej parę zdjęć z produkcji :)
Chyba nie musimy Was specjalnie zachęcać do wypróbowania tego przepisu? :-)Dziękujemy Agnieszce za nadsyłanie swoich propozycji. Pamiętajcie, że każdy z Was, kto wykaże się odrobiną zaangażowania, również może zaprezentować u nas swoje pomysły! Nie zapominajcie także o naszym fan
page, który znajdziecie pod tym adresem .Smacznego!